Wat voor soort beveiligingscamera moet ik kopen?

Beveiligingscamera's voor thuis of voor uw bedrijf kunnen van onschatbare waarde zijn en u helpen uw eigendommen, dierbaren en huisdieren te beschermen.
Met deze informatie proberen wij u te helpen met uw keuze wat voor u de beste beveiligings camera zal zijn. We Proberen u hiermee uit te leggen waar u op moet letten en wat de diverse specificaties voor uw situatie wel of niet van belang kunnen zijn.

Wat is een beveiligingscamera?

Een beveiligingscamera is een bewakingsapparaat waarmee u uw eigendommen in de gaten kunt houden, waar u ook bent. Vaak word zo’n systeem ook wel een CCTV systeem genoemd. De diverse fabrikanten bieden tegenwoordig allemaal de mogelijkheid om met behulp van een APP live of opgenomen beelden via uw smartphone of tablet te bekijken.

Er zijn echter een aantal belangrijke eigenschappen waar u op moet letten bij de aanschaf van een beveiligingscamera.

Zoals:

 • Werkt de camera draadloos via wifi of via kabels.
 • Worden de beveiligingscamera’s gevoed door een voedingsadapter, of via een UTP netwerk kabel, of via batterijen.
 • Is de camera geschikt voor montage binnen, of voor buiten
 • Bestaat er de mogelijkheid om video te livestreamen en is bediening mogelijk via een smartphone-app
 • Hoeveel Megapixel (MP) bied de camera , en kan deze dan wel FULL HD beelden weergeven.
 • Beschikt de camera over een lens die kan in-uitzoomen of  een digitale zoom
 • Kan de camera opnemen bij het detecteren van beweging
 • Beschikt de camera over een eigen Mico SD slot voor opslag , of kan de camera alleen opnemen via een NVR (Netwerk Video Recorder ) , of via een NAS (network attached Storage). In sommige gevallen is het handig om een NAS van Synology te gebruiken.
  Synology levert zeer goede NAS systemen , en beschikt over zeer proffesionele NVR software genaamd Synology Surveillance station.
 • Kan de camera voldoende zien in het donker?, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Infrarood verlichting, of zelfs beschikt over volledig kleur weergave in het donker.
 • Beschikt de camera over een ingebouwde microfoon om ook geluid op te nemen.

Kan de camera op afstand bestuurd worden met PTZ ( pan/tilt-zoom) mogelijkheden om verder te kijken dan het standaard gezichtsveld van de camera.

Het kopen van een beveiligingscamera voor thuis op voor uw bedrijf is een relatief eenvoudig proces. Volg deze vijf stappen om voor uzelf de  juiste type camera aan te schaffen.

 1. Bepaal welke delen van uw woning of bedrijfspand u wilt beschermen.
 2. Kies het type camera, Bedraad of Wifi
 3. Bepaal uw budget
 4. Kies de juiste camera eigenschappen
 5. Denk aan uw privacy

 

Bepaal welke delen van uw huis u wilt beschermen

Zorg ervoor dat u alle plekken die u wilt bewaken en waar een inbreker uw huis zou kunnen binnendringen goed in kaart brengt. Evenals de belangrijkste gebieden waar een indringer langs zal moeten lopen voordat hij bij uw woning of kantoor aankomt.
Bepaal daarnaast of je binnencamera's, buitencamera's of beide nodig hebt en waar je ze wilt plaatsen.
Als je camera's zowel binnen als buiten installeert, zorg er dan voor dat ze hoog genoeg zijn geplaatst zodat een indringer de camera niet kan grijpen of op de een of andere manier kan bedekken of kan saboteren.

Kies het type camera

Bepaal of je bedrade of draadloze Wifi camera's wil gaan toepassen.

Bekabelde camera's hebben geen stopkontakt  in de buurt nodig, deze worden meestal gevoed via de netwerkkabel. Deze netwerkkabel gaat meestal van de camera direct naar het centraal geplaatste opnamerecorder ook wel de NVR genoemd ( Netwerk Video recorder.)  
Ook kunnen de bedrade camera’s eventueel in grotere installaties direct op een PoE Netwerkswitch worden aangesloten. Bij gebruik van een bekabelde camera dienen deze ook professioneel te worden geïnstalleerd, de UTP kabels dienen nog voorzien te worden van de zgn RJ45 netwerkconnectors, en daarbij is speciaal gereedschap wel noodzakelijk.
Bij smartenduurzaam.nl verkopen wij deze speciale UTP krimptang tegen een zeer aantrekkelijke prijs, zodat in staat bent om zelf uw netwerk kabels van stekkers te voorzien.
Een bedrade camera is feitelijk een betere oplossing dan het toepassen van wifi camera’s.

Draadloze wifi camera's van hun kant zijn veel eenvoudiger te installeren en zijn makkelijk via de Wifi aan te sluiten. Ook kunnen draadloze Wifi camera’s worden toegepast op plekken waar je niet met een UTP kabel kan komen.

Wij verkopen diverse draadloze wifi camera's voor eenvoudige montage zoals bijvoorbeeld een 

Draadloze beveiligingscamera kit
Draadloze camera kit bekijken

 

 

 

Smartenduurzaam advies

Ons advies is om indien mogelijk zoveel mogelijk bedrade camera’s toe te passen, en op plekken waar er geen UTP kabel kan worden aangelegd een wifi camera toe te passen.
De bedrade camera’s kunnen rechtstreeks op een Camera recorder worden aangesloten, of via een netwerkswitch met PoE op het LAN (lokale netwerk) worden aangesloten.
Dit zorgt ervoor dat de camera ten alle tijden met een hoge resolutie opnames kan verzorgen, wat soms met een Wifi oplossing niet haalbaar is.

 

Bepaal uw budget

Een camera systeem is feitelijk een duurzame investering in uw eigen veiligheid en uw kostbare bezittingen. Het juist functioneren van een camera systeem is een van de belangrijkste eisen van het systeem.
Er zijn heel veel goedkope camera’s op de markt, maar voor een goed functionerend systeem zal de prijs van een camera beginnen bij een bedrag rond de 100 euro of net daar onder, tot camera’s met betere eigenschappen voor bedragen die oplopen van 100 euro tot en met enkele duizenden euro’s
De gemiddelde kosten voor een compleet systeem om uw woning of kantoor te beveiligen bedragen  500 tot 2500 euro of meer. Afhankelijk van hoe groot uw eigendom is en welk cameramodel u kiest.
Wij verkopen diverse scherp geprijsde camera kits

U kunt er voor kiezen om de camera’s zelf te installeren om zo te besparen op installatiekosten.
Kiest u er toch voor en de camera’s professioneel te laten installeren dan kunnen u hiervoor separaat een offerte op maat aanbieden.

vraag een offerte aan

 

 

Kies een camera met de juiste camera eigenschappen.

De belangrijkste kenmerken van een beveiligingscamera zijn bewegingsdetectie met opname, smartphonewaarschuwingen, resolutie van goede kwaliteit en nachtzicht.
Deze zullen helpen om uw eigendom veilig te houden. Andere functies die nuttig kunnen zijn, zijn onder meer tweerichtings audio, ingebouwde sirenes en schijnwerpers, en een breed gezichtsveld om meer gebied vast te leggen met minder camera's.
Een camera met kunstmatige intelligentie (AI)is te overwegen zodat de camera over slimme detectie mogelijkheden beschikt zoals het onderscheid kunnen maken tussen mensen en dieren, of het detecteren van een persoon die over een denkbeeldige lijn het terrein betreed. Vaak beschikt zo’n camera ook over de functionaliteit om specifieke zones te bewaken en valse waarschuwingen uit te filteren.
Bedenk ook of dat een camerarecorder over voldoende opslag beschikt om eventueel continu opnames te maken. Continu opnemen zorgt ervoor dat je niets mist, maar vereist wel veel meer netwerkbrandbreedte, wat beter gaat met een bedrade IP camera dan met wifi camera.

Er zijn een aantal belangrijke type IP camera’s waaronder

 1. PTZ camera’s
 2. Vaste camera’s in de vorm van een Turret, Dome of Bullet

 

PTZ versus vaste camera's

 


Een PTZ camera

PTZ staat voor pan, tilt en zoom.

 

Deze camera's kunnen naar links of rechts pannen, op en neer kantelen (tilten) en in- en uitzoomen voor een grotere kijkhoek. De bewegingen van een PTZ-camera worden op afstand bestuurd. Je kan deze camera vanuit de smartphone app besturen. Sommige Slimme PTZcamera’s kunnen doormiddel van autotracking een persoon herkennen en ook volgen om die persoon zo lang mogelijk in beeld te houden. Een Tevens zijn deze camera;s ook voorzien van een zfn Patrol functie , om zo volgens een vooraf geprogrameerd patroon te bewegen.

Ptz camera's bekijken

  

  

Turret camera
Een turret camera

Een vaste camera

Beweegt daarentegen niet en kijkt altijd dezelfde richting uit. Een vaste camera is meestal voorzien van een vaste lens , maar er zijn ook modellen te koop met een varifocale optische zoomlens.

Een camera met optische zoom beweegt zijn lens fysiek om scherp te stellen op een verafgelegen gebied. Een camera met een vaste lens heeft vaak een digitale zoom. Met een digitale zoom vergroot hij het beeld dat u op het scherm ziet, waardoor het er soms korrelig of onscherp uit kan zien als de beeldresolutie in het begin niet geweldig was.

Turret/eyeball camera's bekijken

 

 

In ons artikel over wat voor lens moet ik kiezen? word het een en ander uitgelegd over camera lenzen.

Wat voor lens moet ik kiezen ?

 

 

Turret camera Dome camera

Turret camera versus Dome camera

Een Turret camera  of ( Eyeball camera), is een camera zeer geschikt voor montage buiten.
Doordat de voorzijde van een turret camera vlak is , zal er bij gebruik buitenshuis minder hinder worden ondervonden van reflecties van de infrarood verlichting  dan bij een dome camera.
Ook zal er minder snel condensvorming optreden.

 

 

Dome camera bullet camera

 

Dome vs bullet camera's

Domecamera's worden aan een plafond, overhangend of muur gemonteerd en ontlenen hun naam aan de ronde koepel(dome) die de cameralens beschermt. Soms is deze koepel voorzien van een donkergetinte coating om de kijkrichting van de camera te maskeren. Het idee van een domecamera is dat indringers niet kunnen zien waar de camera op gericht staat en niet in staat zullen zijn te proberen zich buiten het gezichtsveld van de camera te begeven.

Een bullet camera is een cameratype welke het beste kan worden toegepast in installaties buiten aan de gevel, en waar u duidelijk wilt aangeven in welke richting de camera kijkt. De bedoeling van een bulletcamera is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een domecamera, met een bulletcamera laat je juist precies zien in welke richting hij kijkt , om zo indringers te ontmoedigen om in de buurt van het te bewaken object te komen , ze kunnen dus duidelijk zien dat als ze ergens willen indringen dat ze dan ook zeker in beeld zullen verschijnen.

 

 

Denk aan uw privacy

Veel IP camera systemen kunnen via een P2P Cloud gebaseerde verbinding vrij simpel live beelden op uw smartphone app weergeven , wij adviseren echter om deze functionaliteit uit te schakelen, en zelf door middel van een Portforwarding op uw eigen router de verbinding op te zetten.
Op deze manier weten we zeker dat niet iemand uit bijvoorbeeld China met u mee kan kijken.
Wij zijn altijd bereid om onze klanten te helpen met het juist configureren van uw router.

Wat zijn Frames per Seconde? (FPS)

Frame rate, of frame frequentie, is de meting van de frequentie (snelheid), voor een beeld(apparaat) dat unieke opeenvolgende beelden produceert, die frames worden genoemd.

Frame rate is meestal uitgedrukt in frames per seconde (fps). Algemeen gesproken, zal meer dan 16 FPS worden beschouwd als coherent!

Hoe hoger de frame rate, hoe hoger de mate van vloeiende beelden op scherm. Universele video kaarten kunnen ook 16-24 FPS bereiken.

Maar voor de hoge dynamische beveiligingscamera’s zoals high speed dome beveiligingscamera’s, waarvan de frame rate minder dan 24 frames per seconde is, zullen de beelden ongelijk zijn, dit komt door verschillende beeld principes! Het is dus raadzaam om bij verschillende kaarten en beveiligingscamera’s ervoor te zorgen dat de FPS synchroon zijn.

Hoe maak ik keuzes over nachtzichtmogelijkheden?/wat is LUX?

Minimale belichting wordt uitgedrukt in Lux.

Het is maatgevend voor lichtgevoeligheid en verwijst naar de minimale hoeveelheid licht, voor de te produceren beelden.

Hoe lager het getal in lux is, des te gevoeliger de beveiligingscamera zal zijn. Een beveiligingscamera eist 1.5 lux om heldere beelden te leveren.

0.1Lux is gelijk aan maanlicht, terwijl 400 lux gelijk is aan kantoorverlichting, of een duidelijke zonsopkomst!

De volgende zijn enkele typische licht levels

 • 100000 Lux, een zonnige dag.
 • 10000-100000 Lux, zonnige dag met wat wolken.
 • 100-10000 Lux, bewolkte hemel.
 • 100-1000 Lux thuis/kantoorverlichting.
 • 1-10 Lux straatlicht.
 • 0.1 Lux Full moon
 • 0.01 Lux, jonge of halve maan.
 • 0.001 Lux, helder maanloze hemel (sterlicht)
 • 0.0001 Lux, donker bewolkte maanloze nacht (sterlicht)
 • CCD is gecategoriseerd als
 • Standaard klasse, minimale resolutie is 1-3lux.
 • Maanlicht klasse, minimale resolutie is 0.1Lux.
 • Sterrenlicht klasse Minimale resolutie is 0,0005-0.001Lux.
 • Infrarode LED klasse, minimale resolutie is 0Lux met het gebruik van IR LED.

 

Welke Resoluties zijn er?, Wat betekent Resolutie eigenlijk?

Resolutie is de benaming van de hoeveelheid pixels van een digitaal beeld, digitale foto of digitaal beeldscherm. De resolutie van een beveiligingscamera bepaald dus in feite de grootte van je video. Naast de daadwerkelijke grote van een resolutie geven we de meeste resoluties ook nog een naam. Zonder in hele technische cijfers te spreken kunnen we dan met de term full HD aangeven dat het beeld 1920 x 1080 pixels is.

Camerabeelden zijn opgebouwd uit pixels. Pixels zijn gekleurde beeldpuntjes die samen een beeld vormen. Hierbij geldt hoe meer pixels, hoe scherper het beeld is en hoe meer details je ziet. De resolutie van een camera wordt bepaald door het aantal beeldpunten waarmee het beeld is opgebouwd. Om de resolutie aan te geven wordt de hoeveelheid horizontale en verticale pixels vermeld. De resolutie wordt ook vaak in andere termen uitgedrukt, zoals bijvoorbeeld in megapixel of met de term full HD. Er zijn een aantal standaard resoluties. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende resoluties.

Hoeveel megapixel nodig voor een bewakingscamera?

Online kunt u haast wel gek worden over alle technische informatie rondom bewakingscamera’s. Een daarvan zijn megapixels. Als u online kijkt zult u beveiligingscamera’s zien vanaf 1.3 tot en met 8 megapixel. Daarnaast zult u zelfs tegenkomen dat camera’s worden uitgedrukt in TVL. En u zult wel denken, hoe hoger het getal, des te beter. Wij denken dat dit genuanceerd ligt, hieronder geven we aan waarom. Doorgaans worden beveiligingscamera’s aangeboden in HD 720p, Full HD 1080p en soms in 4K. Als uw camerasysteem volledig digitaal is zult u een getal met een p krijgen bij de technische specificaties. Hoeveel megapixel heeft u nodig om de volgende beeldresolutie te kunnen bereiken?

Voor HD 720p beeld heeft u een camera nodig van 1.3 megapixel,
Voor Full HD 1080p beeld heeft u een camera nodig van 2.1 megapixel,
Voor 4K heeft u een camera nodig van 8.3 megapixel.

Voor een completere uitleg over de diverse camera resoluties kunt u ons artikel over cameraresolutie uitleg raadplegen.

Lees meer over Camera Resoluties

* We'll never share your email with anyone else.
Wij staan graag voor u klaar.
MasterCard KBC Bancontact Cash Bank transfer Maestro Visa American Express Klarna Pay Later iDEAL PayPal PayPal Pay Later
Mijn account
U bent niet ingelogd, log in om gebruik te maken van al onze mogelijkheden.
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Menu
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »